12:32 PM

Trip to Resort World Sentosa Singapore

Sampai je kulai, terus pegi cari otak-otak kempas.....jom otak-otak
Selepas dapat cari van sewa untuk ke singapore esoknya kami cari ini die tahu bakar......ummmm best pedas
Pagi-pagi kami dah masuk singapore, tapi jam 9 pagi la....
kami tak pegi sini
Vivo city, kami juga tak pegi sini...lalu je....

Tapi kami pegi sini....
Tu kakak i dgn anak2 die dan anak2 i.....cheese....
Masuk2 je jumpa kartun ni....excited la
kedai pop corn yang cantik, pendek kata datang sini macam kembali ke zaman anak2....semuanye ibarat dalam alam fantasi....macam alice in wonderland
kungfu panda.....perut die tu best tu....empuk je

Ini madagascar
Ni la pokok giant, mana ada kat malaysia ni....ni special ditanam kat sini ni
Far far away
mary go round
jangan marah.....ni baby tua
I paling bekenan kat singa ni, sampai sanggup beli gambar 12SD kat sini

Nadia suka sangat princess
keluar jalan2 di bandar singapore
ni star cruise, kami nak naik ni.....
tu dia, murtabak singapore, 6SD
mengabadikan kenangan di singa ni.....area ni ada aquaduck (apa tu??? cari kat google ye...) dan singapore flyer.....next time naik la sebab tiket dalam 29SD lebihkurang RM55 duit kita la. kene beli online atau book dulu. kitaorang dah banyak berabis kat universal studio singapore, so tak larat nak tabur duit lagi.
Kesimpulannya, singapore memang best utk jalan2 but not for shoping k.....food memang marvellous...pendek kata kalau nak makan, jangan berkira..... makan aje....dari segi lain, bandar ni nampak bersih dan tak serabut. jalan-jalannya sangat tersusun dan memang tak nampak langsung orang buat atau betulkan jalan merata-rata. semua pemandu memandu ikut kelajuan tapi lebih kurang macam KL la sikapnya suka cilok-cilok. tapi semua orang memandu dgn bertimbang rasa. tapi tengokla bila kete singapore masuk malaysia, macam mana dia bawak?
paling sedih sekali, kat sini tak dengar langsung bunyi azan, dan surau lansung tak dapat cari. memang kalau nak cari melayu tu tak nampak la walaupun singapore masih ada melayu kan....atau mungkin melayu pun dah macam tak melayu dah.
lunch hour kami di oasis, ni je tempat yang halal dan islam....tempat lain tak boleh makan.....sorry they serve pork
gado-gado versi egypt ni
sarah makan hotdog.....
bariyani ni memang sedap.....10.80SD
ini, desert almond apa tah....

Singaporean totally speak english...kadang2 die tak faham langsung malay...cuma kadang2 ada la staf yang melayu tapi sangatlah sedikit. kebanyakan front oficer sume cina dan orang melayu kejanya, kutip sampah dan sorong tong sampah.... so lihatlah bagaimana keadaannya sekiranya orang melayu di malaysia tak memelihara bangsa dan agama kita. mungkin kita akan jadi seperti melayu di singapore.... sorry to say this.....but its reality....

So pergilah melancong ke luar negara utk melihat negara orang... melihat cara hidup dan perjuangan mereka. penerusan hidup dan taraf hidup mereka. bagi saya singapore memang indah, tapi seolah dalam sangkar. keluar saje dari singapore saya rasa sangat lega seolah baru lepas dari kepompong...... jalan pun berubah, dan gaya pemanduan juga berubah.

Ok, jumpa lagi lah kat destinasi berikut........wasalam

5 comments:

yan said...

Wah, seronoknya Mila jenjalan Singapura.. Orang bilang makan angin gitu..

BTW brape Mila habis utk p Universal Studio ni..Akak sebenarnya nak ke sana dlm July nanti...Maybe stay rumah auntie.. Masih plan lagi...Dah lama tak ke sana since 2001 kot..

mila said...

saya tido kat JB kak, masuk singapore satu hari je dari pagi sampai malam. Universal studio tu mmg best, kira rm1500 la mcm tu... utk satu hari pegi situ je. Sebab tiket die pun mahal kan, campur makan dan transportation. kalau akak nak pegi sana memang saya recommend. mesti puas punye... nanti akak pulak lah upload gambar eh....

ann @ hatiberbunga said...

bestnya dpt gi singapore..!
ann penah pegi sekali dulu.. tp sbb trip keja kan.. x puas nk round. cantik, kan, kt sana!

mila said...

saje jalan2 je ann... tapi tu lakan ann, cantik negeri org, cantik lagi negeri sendiri :)

Cnidaria said...

Akak.sewa.van tu include g jln2 lam singapore ke? Leh dptkan no. Org yg sewakan van tu x?